Vi byter fönster

Vi håller på och byter fönster i vårt gamla, men fina hus. Det är viktigt detta med att byta fönster, eftersom de nya fönstren inte får bryta av mot husets stil och den epok som huset byggdes under. Nu har vi inget K-märkt hus. I sådana fall får man ju inte göra vad som helst. I vårt fall är vårt hus byggt under 1920-talet, vilket gör att det enbart är spröjsade fönster som är aktuella. På den tiden var stora fönster dyra och man hade ju bara råd med små fönster. Så alla stora fönster går bort.

Hittat fönsterföretag

Som tur har vi hittat ett fönsterföretag som har just den typen av fönster som vi behöver, och som använder gamla fönster, som de reparerar och återvinner. Det är precis det vi behöver, använda gamla fönster till ett gammalt hus, men med nytt virke. Vi ägnar oss helt enkelt åt minnesvård av hus. Med det menas att vi är rädda om den historia som huset har och återställer det i sitt ursprungliga skick när vi renoverar det. Det är inte snyggt med gamla hus – jag har sett otaliga sådana – som har en otroligt fin fasad med gammalt material, men så går man in, och vad har de gjort? Jo, renoverat det i 1970-, 1980- eller 1990-tals stil. Då vill man bara gå ut igen.

Folk vet inte vad gammal stil betyder

Det är så synd, det känns som om de har förstört hela huset då de har renoverat det utan att ta hänsyn till den tid som huset byggdes i. Man tar bort husets "själ" och det blir en otroligt fult ingrepp på huset. Nåja, nu skulle denna blogg inte handla om det, utan om våra fina fönster. Kommentera gärna om ni vill!

15 Oct 2017