Så får du rent dina silversmycken

Precis som de allra flesta kvinnor så har även jag en hel del silversmycken. När man har burit dem ett tag så blir de smutsiga och behöver göras rent. Jag funderade länge på hur man skulle göra med till exempel intrikata vackra silverhalsband som har många små skrymslen och vrår somman inte kommer åt med en putsduk. Jag har ju ett flertal smycken som jag köpt online hos Silversmycken.org och jag vill ju att de ska vara lika snygga som de var när de var helt nya. Jag letade länge och väl efter en mirakelkur och har hittat ett par olika metoder som jag vill dela med mig av.

  • Tandkräm - Ja, det funkar faktiskt. Det finns små korn i tandkrämen och när man gnuggar med den på silversmycken så gnider man bort det smutsiga. Fördelen med tandkräm är att man har alltid det hemma. Nackdelen är att det är svårt att komma in i små håligheter.
  • Bikarbonat - Om man blandar bikarbonat med riktigt hett vatten så löser det upp smutsen på en timme. Det är bara att låta dina smycken bada. Nackdelen är att man får gnida lite.
  • Salt och aluminiumfolie - Ja, det låter kanske konstigt men det funkar! Ta massor av salt i hett vatten, lägg i aluminiumfolie i botten och lägg ned dina silversmycken. Låt det stå en timme och sen är det rent!

Varför funkar salt bäst?

Det mörka på silvret är silverjoner som kombinerats med annat, till exempel svavel om du har det mot huden. När du lägger det i ett bad med salt och aluminium så kommer silvret att vilja stjäla elektroner från folien så att de blir fasta silveratomer igen. Transporten av joner underlättas av salt och det är därför det funkar. 

19 Apr 2017